Aktualitātes / Darbu uzsākusi uztura speciāliste Laima Givoina
Rolands Naglis
Rolands Naglis

Darbu uzsākusi uztura speciāliste Laima Givoina

 

Īsi pirms vasaras saulgriežiem Preiļu Slimnīcā darbu uzsāka jauns speciālists – uztura speciāliste Laima Givoina. Pieņemšana notiek 2 reizes mēnesī – sestdienās. Uztura speciālista konsultācija ir ļoti noderīga ne tikai cilvēkiem ar lieko svaru, hroniskām saslimšanām vai ēšanas traucējumiem, bet arī veseliem cilvēkiem, kuri vēlas ēst veselīgi un sakārtot savu ēdienkarti.

 

uztur_spec.jpg

 

 

Kāpēc izvēlējāties šo profesiju?

 

Es izvēlējos šo profesiju tāpēc, ka uzturs pilnīgi noteikti ir ikviena cilvēka dzīves sastāvdaļa. Pilnīgi visi cilvēki katru dienu kaut ko apēd, taču, pieļauju, ka ne visiem ir zināms, kā apēstais ēdiens ietekmē mūsu organismu. Tāpēc man likās interesanti uzzināt un saprast, kā, izmainot savu ēdienkarti, cilvēks var uzlabot savu veselības stāvokli un pašsajūtu. Protams, vienmēr ir bijusi vēlme arī dalīties ar šīm zināšanām un nodot tās citiem, tāpēc nolēmu, ka vēlos strādāt ar pacientiem. Tagad saprotu, ka ar profesijas izvēli neesmu kļūdījusies, jo uzturs patiešām ir ļoti svarīgs aspekts veselības veicināšanā un dažādu saslimšanu profilaksē.

 

Kas pamudināja uzsākt darbu Preiļu slimnīcā?

 

Preiļi ir mana dzimtā pilsēta, tāpēc Preiļiem man ir zināma emocionāla piesaiste. Zināju, gan to, ka Preiļos nav uztura speciālista, gan arī to, ka noteikti ir cilvēki, kuriem būtu vēlme apmeklēt uztura speciālistu un sakārtot ēdienkarti. Apdomājoties, nolēmu, ka vismaz dažas reizes mēnesī, atbraucot uz Preiļiem, es vēlos nākt uz slimnīcu un konsultēt pacientus, tādā veidā, veicinot veselību Preiļu iedzīvotāju vidū.

 

Ar ko nodarbojas uztura speciālists?

 

Pieļauju, ka sabiedrībā joprojām pastāv maldīgs priekšstats par uztura speciālista darbu. Uztura speciālists nav cilvēks, kas aizliedz ēst vai liek sekot striktām un mokošām diētām. Uztura speciālists ir profesionālis, kurš ikvienam pacientam palīdzēs pilnveidot ēdienkarti un veicināt priekšstatu par to, ka veselīgs uzturs nav specifiska diēta, bet gan dzīvesveids.
Konsultācijas laikā pacients tiek nosvērts uz bioimpedances svariem un tādā veidā rodas priekšstats par pacienta ķermeņa kompozīciju. Tiek runāts gan par pacienta esošajām saslimšanām, gan par personīgajām vēlmēm, un mērķiem, kāpēc tiek apmeklēts uztura speciālists.

Protams, konsultējot pacientu, es cenšos visu saprotami izskaidrot – kas ir labi un ko būtu vēlams izmainīt, lai veiksmīgi sasniegtu savu mērķi. Pacienti bieži vien arī labprāt uzdod savus jautājumus, par kuriem es esmu ļoti priecīga, jo tādos brīžos saprotu, ka pacients ir ieinteresēts.

 

Kas visbiežāk ir Jūsu pacienti?

 

Visbiežāk mani pacienti ir cilvēki ar lieko svaru, kuri vēlas normalizēt ķermeņa masu. Taču ir arī pacienti ar hroniskajām saslimšanām (piemēram, cukura diabēts, izmainīta vairogdziedzera funkcija), pie kurām ir nepieciešama ēdienkartes korekcija. Ir bijuši arī cilvēki, kuriem ķermeņa kompozīcija ir normas robežās, bet vienkārši ir vēlme “sadraudzēties” ar ēdienu un saprast, kā veselīga uztura pamatprincipus ir visvienkāršāk ievērot ikdienā.

 

Kā, tavuprāt, var piesaistīt jaunos speciālistus izvēlēties tieši reģionu slimnīcas?

 

Manuprāt, jaunos speciālistus reģionu slimnīcās varētu piesaistīt pozitīva attieksme pret speciālistu. Pēc pirmās darba dienas sapratu, ka pacienti ir ļoti atvērti un motivēti. Tas patiešām motivē arī mani, jo tas man liek apzināties, ka es šeit esmu gaidīta un cilvēki ir ieinteresēti. Manuprāt, tieši reģionu slimnīcās ir ļoti jūtama šī “siltā” enerģētika.

Protams, arī sludinājumi ir svarīgi. Ja kādā reģionu slimnīcā ir nepieciešams jauns speciālists, būtu ļoti noderīgi, lai tas regulāri parādītos sociālajos tīklos, lai jaunie speciālisti zinātu, ka viņi ir gaidīti.

 

Uztura speciālistes nākamā pieņemšana notiks 03.07.2021.

 

Informācija un pieraksts, zvanot pa tālruni 26413288

Omenta

Pievieno komentāru

Nav komentāru
Комментариев пока нет, будьте первым.

Добавить комментарий

*
*

Slimnīcas aktuālā
informācija

Aktualitātes